Flag Counter
Szelfi az űrben.
2014. október 28. írta: Hungarian Geographic

Szelfi az űrben.

Hosszú idő telt el 2004. március 2. reggel 8 óra 17 óta, amikor a Guyana Űrközpont 3. indító állásáról elstartolt az Európai Űrügynökség Rosetta szondája, ami tíz és félévnyi űrutazás után sikeresen megközelítette a 67P üstököst. Ezt a történelmi pillanatot, a kor ízlésének megfelelően egy szelfivel ünnepelte és örökítette meg a jövő számára.

HGRosetta.jpg

A CIVA fényképezőgép az űrszonda Philae leszállóegységéből azt a pillanatot kapta el, amikor a Rosetta egyik 14 méter hosszú, 64 négyzetméternyi területű napelemszárnya hátterében feltűnik a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös - alig 16 kilométernyi távolságban. Az október 7-én készült szelfi az utolsó kép mielőtt a Philae leszállóegység leválik a Rosettáról november 12-én.  

Rotating_view_of_comet_on_14_July_2014.gif

Az 1969. szeptember 11-én felfedezett, binárisan érintkező, kettős üstökös központi magjának átmérője nagyjából 4 kilométer, felszíne ultraviola fényben a szénpornál is feketébb, keringési ideje: 6,5 év.

A mini laboratóriumként is funkcionáló leszállóegység 10 leszálló- és tizenegy tudományos műszerének tervezésében, fejlesztésében, megépítésében magyar cégek és szakemberek mellett a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is részt vett.

Kérlek csatlakozz a Hungarian-Geographic-hoz a Facebookon is, ahol bővebb tartalommal, linkekkel, videókkal, képekkel, érdekességekkel várlak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hungariangeographic.blog.hu/api/trackback/id/tr866841129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása