Flag Counter
Olimpia megerőszakolása - NEM! Köszi, de nem a Budapesti Olimpiára!
2015. július 06. írta: Hungarian Geographic

Olimpia megerőszakolása - NEM! Köszi, de nem a Budapesti Olimpiára!

Drága Országgyűlési Képviselő! Kérem szánjon öt percet az alábbiak elolvasására, mielőtt ma szavazna a Parlamentben az Olimpiával kapcsolatban. Köszönöm!

Magyarország, így a főváros sincs abban a helyzetben, hogy érdemben érdemes lenne megpályázni a 2024-es olimpia rendezését! Ezért a jelentkezésünk - akárhogy is szavaz ma a Parlament a pályázati szándék támogatásával kapcsolatban - nem más, mint az olimpiai eszmeiség megerőszakolása. Hadd mondjam el, hogy miért:

hgo.jpg


Mielőtt kifejtem, hogy miért nélkülöz mindenféle alapot az olimpia megrendezése kishazánkban, sőt! Egyáltalán megpályázása engedjétek meg, hogy néhány szóban írjak magamról, hogyan kötődöm átlagpolgárként, mégis az átlagnál jobban az olimpia eszmeiséghez:
Szeretem. Sőt! Imádom a sportot! Az életem része! Még a magyar foci is!
Szeretem a közeget, ami körbe vesz egy-egy kisebb-nagyobb eseményt, versenyt, sportrendezvényt. Szeretem és megkövetelem a Fair Play szellemét, ami az alapja a sportnak szerte a világban!


35-40 kilóval ezelőtt én is sportoltam, ahol sok, nagyszerű sikert értem el, még több értékes emberrel kerültem kapcsolatba és még több sportolóval, akik közül sokakkal mélyebb kapcsolatba kerültem, mint szimpla barátság. Nyugodtan elmondhatom, hogy ők a testvéreim - másik anyától! Hisz az ellenfél és csapattársaim is sok mindent áldoztak fel azért, hogy a pályára léphessenek velem - ellenem.
Ezek ellenére, mégis büszke vagyok arra, hogy a kommunizmusban még Úttörő Olimpiának nevezett mozgalmat követően, 1990-ben Magyarország és a világ legnépszerűbb sportjában - a labdarúgásban, elsőként mondhatom el magamról, hogy több mint 3300 (sport)iskolát/csapatot megelőzve magasba emelhettem csapattársaimmal egyetemben - az első Diákolimpia aranyserleget a tatai sportközpontban rendezett döntőben.
Diákolimpiai bajnokként már tinédzserként tudatosult bennem, hogy nemcsak a győzelemért, hanem a tisztességes vereségért is meg kell küzdeni! Tisztességesen!


Teltek, múltak az idők. Nem csak én, hanem a világ is változott. A történelem, és az otthon átélt agyamentség engem is Londonig sodort - rengeteg más honfitársammal egyetemben. Ahol új, más(ik) otthonra leltem.
Anno, amikor megtudtam, hogy London lesz a 2012-es olimpia házigazdája, egyetlen egy gondolat járt a fejemben: nem csak részesévé szeretnék válni, hanem részesévé AKAROK válni annak!
Ugyan van-e ennél jobb, felemelőbb gondolat, cél egy sport(szerető)emberként, minthogy az Olimpia apropójából köszönjem meg Londonnak, hogy diplomám lett. Támogathattam anyagilag a családom otthon Magyarországon. Megtanultam, hogy nem az számít ki honnan jött, hanem csak az számít ki merre tart. Megtanultam egy világnyelvet. Bejártam a világ több kontinensének többtucat országát három évet meghaladóan - Észak-, Közép-, Dél-Amerikában, Délkelet-Ázsiában, Európában.
Nem tudom, nem tudtam ezt mindenkinek külön-külön megköszönni, így hát azt gondoltam ki, hadd köszönjem meg egész Londonnak! Egész Egyesült Királyságnak! Mindenkinek!
Több mint negyed millióan jelentkeztek önkéntesnek a Londoni Olimpia 70.000 helyére. Köztük én is. Abban a kiváltságban, megtiszteltetésben volt részem, hogy engem is kiválasztottak. A Londoni Olimpiát, mint olimpia önkéntes (Games Maker) szurkoltam és örömködtem végig.


A sportolók felszerelésére a Magyarország feliratot a Hungary helyett, 2011 szeptemberében fogadta el a Magyar Olimpia Bizottság szurkolói kérésre. Nos, nekem volt egy kicsiny Facebook csoportom ami emellett “kampányolt” online. Más szurkolói szervezet, csoport tudtommal nem állt ki érdemben a Magyarország felirat mellett ezelőtt a döntés előtt. Persze nem csak miattam, de miattam is felkerült a magyar válogatottak/olimpikonok sportfelszerelésre a Magyarország felirat a Hungary helyett. Ezt a sikert azért, hadd érezzem egy kicsit magaménak. 

A "Magyarország feliratot a válogatott sportolók mezére" Facebook csoport bemutatkozása:

Remélem sokan csatlakoztok ehhez a csoporthoz, így aktív jelenlétetekkel el tudjuk érni, hogy legkésőbb a 2012-es londoni olimpiáig minden magyar válogatott sportoló sportfelszerelésén a Hungary felirat helyett (mellet???) ott legyen a Magyarország felirat is! Különben is már tök unalmas, hogy minden külföldi elsózza nekünk azt a poént, hogy: éhesek vagyunk!?...
Ha a Walesiek kiírjak "Cymru", az írek "Eire", a finnek "Soumi", az arab és más számunkra "furcsa" írású országok az angol mellett a saját nyelvükön is kiírjak válogatott sportolóiknak szerelésére a hazájuk nevét - saját nyelvükön, akkor mi miért nem!?
Főleg ha a szomszédjaink is Madarska (horvátok), Madarske (csehek), Magarska (szerbek), Madarsko (szlovákok), Madzarskem (szlovének) vagy a mai nap folyaman barátságos mérkőzést játszott Azerbajdzsániak is Macaristan-nak hívnak minket. Csak úgy, mint a törökök és az arab világ több százmillió polgára... Ugyanúgy, ahogy pl. a cigányok is kiharcolták maguknak, hogy úgy nevezzék őket hivatalosan, ahogy ő saját magukat, vagyis: roma (amúgy ez alapvető EU-s jog).
Mi miért nem hívjuk hazánkat a válogatott eseményeken Magyarországnak hivatalos formában is???
Főleg azután, hogy az angol anyanyelvű világ is az 50-es évek óta az Aranycsapatot Magical MAGYARS, Mighty MAGYARS, The Magnificent MAGYARS, The Marvellous MAGYARS-nak hívja (és nem Goldteam, mint ahogy sok magyar fordítja szóról szóra), így az ő számukra sem ismeretlen a MAGYAR szó!


Tehát egy Diákolimpia bajnok, egy olimpiai önkéntes, egy “magyarkodó sportbuzi”, mégis hogy mondhat nemet a Budapesti Olimpiára? Hát így:

1. Az első modernkori olimpiai játékokon 1896-ban Görögországban, csak 14 nemzet 241 atlétája indult minimális turista és média munkatárs jelenlétében. Míg a legutolsón, a 2012-es Londonin 205 ország 14.000 versenyzője képviseltette magát 26 sportágban a világ legnagyobb sporteseményén. Ahol 800.000 külföldi turista, többszázezer belföldi (brit) és 21.000 média munkatárs igényeit is ki kellett elégíteni. Ebben a mondatban minden benne van, hogy mennyit változott a világ, és az mennyire elhaladt mellettünk. Ennek tükrében nézve egészen más megvilágítás alá esik az a tény, hogy az 1920-as Olimpia rendezését Budapest nyerte! Ami abban az időben csak egy városi sporteseményt jelentet a mai felfogással szemben, ahol a világ legnagyobb sportversenyét kell világszinten megszervezni. A stadionok kapacitásán, talán a bel- és külföldi turisták számán is lehet faragni, de a versenyzők és a média több mint 35-40.000 nagyságán nem!
2. Magyarország 1.5 millió turistát vár egy “kis” olimpián, míg a 2012-es Londonira csak feleannyi (800.000) turista érkezett, miközben több mint egymilliót vesztett a város. Londonba az olimpia idején kétharmaddal kevesebb látogató érkezett, mint azt megelőző évben, ugyanabban az időszakban. Most komolyan, ki az a turista, akit London (Magyarország/Budapest) és a pihenés érdekel de nem a sport, hogy az olimpia idején érkezzen Angliába/Magyarországra? Nem hogy a vendéglátósok által vizionált és várt káosz maradt el Londonban, hanem szinte néptelenné váltak belvárosi utcák, sőt sok szálloda a valaha volt legolcsóbb árakon nyújtotta szolgáltatásait ez idő alatt. Téves azt gondolni, hogy összeadódnak a számok. Azok a látogatók, akik Budapestre jönnek a Olimpia miatt garantáltan kevesebben lesznek, mint akik egyébként nyáron a fővárosunkat választották volna kikapcsolódásra. Vagy “ez” a turista jön, vagy “az”, nem a kettő együtt!
3. Ki fogja felépíteni az Olimpiát és az azt kiszolgáló beruházásokat? Az építőiparban negyvenes, ötvenes éveikben halnak meg az emberek Magyarországon. A fiatalabb melósok másképp képzelik a jövőjüket. Azok már Nyugaton építik a kapitalizmust olyan órabérekért, ami otthon a napidíj. A Lengyel-Ukrán foci EB stadionjait Fehéroroszországból érkezett, feketén dolgoztatott (de megtűrt!) emberek építették fel, mert a lengyel munkások nem mentek haza nyugatról. Miért mentek volna?
4. Ki fogja kiszolgálni az Olimpiát? Látható mi történik idén a Balatonon, minden vendéglátós, aki egy kicsit is beszél idegen nyelven az már külföldön van. Londonban a takarítók tízszer annyit keresnek, mint otthon. Olimpiai Közmunka Program jósolok.
5. Egyáltalán. Ki marad otthon 2024-re, akik beszélnek egy picit is idegen nyelvet?
6. 5 millió eladott jeggyel számol a PWC hatástanulmánya, ami alapján áll be a nagypolitika ez a eszement vállalkozás mögé. Nos. Hasonlítsuk össze ezt az elképzelést a legutolsó, londoni játékokkal ahol a 11.3 millió jegyből (ebből 8,21 millió jegy az Olimpiai Játékokra, míg a Paralimpiára 2.78 millió jutott) 10.990.000 tudtak értékesíteni. 319.000 jegy (263.00 a Nyári Játékok, 55.000 Paralimpia) nem talált gazdára, főleg a női és férfi labdarúgó mérkőzések első fordulójában. Itt hadd mossam egy picit a kezem, mert én vettem jegyet a Szenegál - Uruguay és a Nagy-Britannia - Egyesült Arab Emirátus olimpia meccsre. De rajtam kívül kit érdekelne 8000 forintért ilyen meccs otthon? Az Olimpiai Játékokra szóló belépők 76.3% míg a Paralimpia jegyeinek 91 százalékát az Egyesült Királyságban élők vették meg, így példátlan módon 8.8 millió jegy “házon belül” lett értékesítve és 2.2 millió jegyet vettek meg Anglián kívül. Ezt azért fontos megjegyezni, hogy ezen viszonyítási számok alapján a Budapesten várt 5 millió jegyből 1-1.3 millió jegyet vennének külföldiek, míg nekünk magyaroknak 3.7-4 milliót kellene venni. London 2.2 millió jegyet adott el turistáknak, mi 1.5 millió turistát várunk, akik kevesebb jegyet vesznek előreláthatólag, mint ahányat vár a hatástanulmány.
7. Ki, melyik magyar fogja megvenni ezt a várt 3.7-4 millió jegyet több ezer forintért alkalmanként, amikor a legnépszerűbb sportban, a fociban is üresen konganak a lelátók? Ennek ellenére, egy Megye II-es rangadón többen vannak, mint a úszók Országos Bajnokságán, pedig ott EB, VB, Olimpia érmesek állnak a medence szélére. Ennek ellenére az úszókon, rokonok és családtagokon kívül nincs 100 fizető nézője egy ilyen évente egyszer megrendezésre kerülő bajnokságnak. Ha a magyart nem érdekli a magyar világverő úszó, akkor más nemzetek képviselői mire, és hány érdeklődőre számíthatnak? Ezt a szégyent a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vajon be merné vállalni? A londoniak azon idegeskedtek, ha egy 8.000 férőhelyes kosárlabda stadionba volt 300 üres szék, mert sokszor a szponzoroknak kiadott tisztelet jegyeket azok nem használták fel, mert a nyári időszakban azok munkatársai a nyaralásra készültek és minden munkájukat beakartak fejezni a nyaralás előtt így nem jutott idejük felhasználni a tiszteletjegyeket.
8. A Londoni Olimpia a városfejlesztésen túl tízszer annyiba került, mint ahogy a budapesti hatástanulmány a magyar Olimpiára tervez. Miközben csak fele annyi belépőt értékesít Budapest, holott kétszer annyi turistát várnak. Ezen budapesti célokat, csak a londoni költségvetés 50-60%-val lehet elérni, ami magyarul azt jelenti, hogy azokat a számokat, amiket olvastatok az elmúlt hetekben, hónapokban tessenek szépen öttel, hattal megszorozni, hogy kijöjjön a valós költség.
9. A biztonság alapvető követelmény a világ legnagyobb sporteseményén. A Londoni Olimpiát 18.200 katona biztosította a több tízezer rendőrön és vagyonőrön túl. A Magyar Honvédség alig haladja meg a 25.000 főt amiből körülbelül húszezer fő tiszt vagy irodai alkalmazott, a maradék valóban hadra fogható alig 5000 katona Magyarország védelmét nem képes ellátni, nem hogy egy Olimpiáét, főleg ha az szét van szóra országszerte. Csak Londonba 8 légvédelmi rakétarendszert építettek (volt hogy lakóházak tetejére) az olimpia idejére a drónok okozta veszély elhárítására. 2012-ben csak álmodoztunk arról, hogy vegyünk egy kis drónt, egy kis elektromos helikoptert, amiket ma már simán beszerezhetünk 10.000 forint alatt. Ha így fejlődnek a drónok, akkor azok elhárítása megoldhatatlan feladat lesz Magyarország számára 2024-ben.
10. Londonban, rajtam kívül még negyedmillió ember jelentkezett a 70.000 önkéntes helyre, akik átlagosan 14-15 napot segítettek a játékok idején, de az azt megelőző egy évben 16 napot kell feláldozni a különböző tanfolyamok elvégzése kapcsán. Én 31 napot fordítottam erre a célra az olimpia idején és az azt megelőző egy évben. Magyarországon jelenleg az ország harmada éhezik a fizetést megelőző napokban/héten. Éhesen nem fognak az emberek önkénteskedni, a felső 10% aki megtehetné meg ha eddig nem tett semmit a közért, akkor hadd nyugtassak meg mindenkit, hogy ezután sem fog. A maradék 60% a lakosságnak, meg örül, ha nem csúszik le. Nekik minden napjuk, minden órájuk a túlélésért folytatott harcról szól. Mint látható, ha nincs középosztály, akkor önkénteskedés sincs, ami pedig az alapja az olimpia mozgalomnak
11. Igaz, hogy még 9 év van a várható 2024-es Budapesti Olimpiáig, de ez idő alatt nem fognak a résztvevők, sajtósok és a külföldi szurkolók magyarul megtanulni. Nekünk nem sikerült idegen nyelvet elsajátítani az elmúlt 25 évben, akkor a következő 9-ben sem fog menni, főleg a már fentebb említett elvándorlás megfékezése végett.
12. Brazília azért kapta meg a VB és az Olimpia rendezését, mert hihetetlen mennyiségű ásványkincset fedeztek fel kb. 15-20 éve, amit követően elkezdett szárnyalni a gazdaságuk olyan szinten, hogy az elmúlt 5 évben Európából próbálnak agyakat elszívni. Az angol ismerősöm a braziloknál 50%-al többet keres, mint keresett Londonban, miközben harmadannyiból kétszer olyan jól él, miközben 10 millió forintnyi pénzt tud félrerakni egy évben.
London a Hong-kongi HSBC bank Canary Wharfba való költözésével a világ pénzügyi központjává vált, míg a 2004-es EU bővítés követően az újonnan csatlakozott 10 ország polgárainak befogadásával New Yorktól orrozta el a Világ Kulturális fővárosa címet, ők ezért és “ilyenekért” kapta meg a játékok rendezését. Kína gazdasága az elmúlt évtizedekben szárnyal, Afrika felét felvásárolták, és világszerte vannak gazdasági érdekeltségei - ők meg ezért és “ilyenekért”. Mi mégis miből akarjuk finanszírozni, bevezetünk 3-4 új különadót?

Ezek a pontok azért fontosak, mert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ezek és ehhez hasonló kritériumok alapján fogja odaítélni a rendezés jogát, amik mindenki számára egyértelműnek kell, hogy legyen, hogy az ország számára teljesíthetetlen. A magyar társadalom, a politika, a gazdaság, a honvédség, a rendőrség nem képes világszínvonalúan megrendezni egy Olimpiát, ez kijelenthető! De akkor mégis miért pályázunk, ha mindenkinek világos hogy nem nyerhetünk?

Hazajön a küldöttség nulla szavazattal szégyenkezve, mint amikor az EB-t akartuk rendezni a horvátokkal? Ugyan már! Nem akar itt senki sem olimpiát rendezni! Ez csak porhintés! Viszont a hatástanulmányban mindenki olvashatta, hogy 10 milliárd forint (3 Felcsúti stadion ára) van tervezési költségre elkülönítve, Nem lennék meglepődve, hogy a sosem meg nem nyert Világkiállítást is hasonló okból pályázzuk meg folyamatosan, azok sem akarnak nyerni, csak a tervezési költségeket akarjál ellopni! Talán ebben a szakaszban már el is van költve, ami esetünkben azt jelenti, hogy ez az a 10 milliárd forint, amit néhány ember el tud és el is fog lopni, ha lesz - ha nem lesz olimpia! Ez meg nem más, mint az olimpia szellemiség megerőszakolása!

Ide nem tudom, hogy mit kellene írnom azért, hogy a Facebookon is kövessétek a Hungarian Geographic oldalát, vagy legalább az eddigi jegyzeteimre is rákattintsatok itt, a blogomon. De! Amíg kitalálom, addig bátran lepjetek meg ha tetszett az írásom, és szerezzetek nekem egy perc örömöt azzal, hogy követtek a Facebookon és beleolvastok a többi írásomba is, ha meg eszetekbe jut más érv az Olimpiai örültséggel szemben, szívesen várom az ötleteiteket.

A bejegyzés trackback címe:

https://hungariangeographic.blog.hu/api/trackback/id/tr747603360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trackers 2015.07.06. 16:29:34

Több mint a fele a kritikáidnak pusztán spekuláció.

Teszem azt attól, hogy Londonba 800.000 turista ment, miért ne jöhetne 1.500.000 turista hozzánk.
Sokkal több emberhez és országhoz vagyunk sokkal közelebb geográfiailag.
A bekerülési költség ötszörös szorzója, az idegen nyelvet beszélők számának megbecslése, mint a többi pont is, csak a asaját igazadat erősítő negatív jóslat.

Ezidáig az összes spotrendezvényt színvonalasan lebonyolítottuk.
Az Úszó VB megrendezése és a stadion építések után infrastruktúra is meglesz.
Innen már csak akarat kell.

Nem véletlen hogy a Budapesti MSZP is támogatja az Olimpiát.
Mert az jó az országnak, jó a fővárosnak, és jó mindenkinek.
Próbáld meg többre értékelni az ország és az a honfitársaid képességeit.
Ne írd le a magyarokat, mert képesek vagyunk az Olimpia megrendezésére és lebonyolítására.

Viszont azon pontoddal, miszerint semmi esélyünk arra, hogy a pályázatot megnyerjük, nem nagyon tudok vitatkozni.
De ez sem azért van, amit írsz, hanem amiatt, hogy a sportdiplomaták korrupciós versenéyben, ugyanúgy nincs esélyünk (lásd FIFA), mint erős szövetségesek felhajtására.

а nagy hohohorgász 2015.07.06. 16:32:11

@Trackers: "Mert az jó az országnak, jó a fővárosnak, és jó mindenkinek."
Na ez a színtiszta spekuláció!

Netuddki. 2015.07.06. 16:55:22

Ezt irja a napigazdaság:
"Ha ugyanis vesztesen kerül ki a párharcból, akkor a pályázat költségei "kidobott pénzként" jelennek meg."

Jelzálogot minden képviselő ingatlanára aki megszavazta! Aztán ha mégsem Budapest kapja, mert nem fogja, akkor szépen abból lehet kártalanítani az államot. Kamatostul...

Netuddki. 2015.07.06. 16:57:23

@Trackers: Kiscsákó! Oszt' a futballstadionokban milyen olimpiát lehet rendezni? Tudom, tudom van valami futball nevű versenyszám is. Na és mi lesz a többivel? He?

nu pagagyí 2015.07.06. 17:05:49

Ha nem lesz olimpia, akkor sajnos nem lesz pénz a lélegeztetőgépekre, amiket a nyereségből venne kormányunk. Kényszerhelyzetben vagyunk. Világos, hogy aki nem akarja az olimpiát az az anti-sport, anti-egészség és az anti-lélegeztőgép lobby érdekeinek kiszolgálója.

Gyorgy Nagy 2015.07.06. 17:11:21

Az ország ROMOKBAN. Itt olimpia? Aki ezt megszavaszta az a saját vagyonàbol finanszirozza ne a mi adónkból!

Polgár Jenő Hivatal 2015.07.06. 17:48:35

Szerintem a fidesz a lehető legjobb dolog ma, ami Mo-val történhet a mai felhozatalból.

Ettől függetlenül nem látom értelmét a magyar olimpiai pörgésnek, ha nem pályázhat több ország közös rendezésre.

Arcade Macho 2015.07.06. 18:02:58

@bértrollbosszantó_kovi1970: az uszo VBt is a patasorbanek focistadionban akarjak megrendezni? ennyire nem lehetnek fanatikusak!

Bambano 2015.07.06. 21:13:43

@bértrollbosszantó_kovi1970: a hírek szerint felcsúton akár az úszás is esélyes lehetne, de a kajak-kenu biztosan...

а nagy hohohorgász 2015.07.06. 21:18:56

@Bambano: Felcsúton a százméteres seggnyalás döntőit fogják rendezni és csupa fideszes jut be.
süti beállítások módosítása