Flag Counter
Mit jelent a Brexit az Egyesült Királyságban élő magyarok számára?
2017. február 02. írta: Hungarian Geographic

Mit jelent a Brexit az Egyesült Királyságban élő magyarok számára?

A félreértések elkerülése végett a Brexit nem azt jelenti számunkra, hogy minden magyar retteghet hogy el kell hagynia az Egyesült Királyságot, hanem azt hogy a britek eldönthetik hogyan és kikkel akarnak együtt élni, együtt dolgozni miközben az Európa Unió kockafejű bürokratáitól és azok által hozott agyatlan törvényeiktől, rendelkezéseiktől, kötöttségeitől is megszabadulhatnak.
brexit3.jpg

Évek óta a brit Konzervatív Párt aktív tagja vagyok, érdekel a társadalmi és a politikai közélet hadd próbáljak meg közvetíteni a valóság és a zavaros elméletek között, hogy értelmezni lehessen mit is jelent számunkra a Brexit.
A briteknek nem jön be az, hogy sok munkavállaló az Unió területéről nem hajlandó alkalmazkodni, nem hajlandó megtanulni a nyelvet. Keresik a kiskapukat pl egy parkolási büntetést nem hajlandóak befizetni, vagy hitelt vesznek fel a banktól aztán lelépnek az országból. Illetve azt sem tetszik nekik, hogy ezek az embereknek a nagy többsége nem költ kultúrára, sportra, invesztál üzletbe, hiszen csak spórolnak hogy majd a hazájukban költsék el a megtakarításukat.
brexit2.jpg
Akik az országban vannak senkit nem fognak hazazavarni. Az egy másik kérdés, hogy úgy alakítják a dolgokat hogy saját maguknak jobb legyen, a beilleszkedni képtelen és nem akaróknak meg rosszabb. Olyan versenyhelyzetet fognak teremteni, hogy sokan saját maguktól fognak összepakolni.
A brit cégek eddig csak az EU-ból tudtak tömegeket alkalmazni, a Brexit után a globális munkaerőpiacról is.
Kínában jelenleg többen tanulnak angolul, mint ahányan az Egyesült Királyságban élnek. Fülöp-szigeteken közel 100 évig volt amerikai befolyás, aminek egyik pozitív következménye hogy vannak olyan tantárgyak amiket angolul tanítanak a gyerekeknek. Én közel 3 hónapot utazgattam a csodálatos Fülöp-szigeteken, nyugodtan kijelenthetem, hogy akár egy hajléktalannal sem okozott gondott megértetnem magam angolul. Indiában üzemel rengeteg brit cég online és telefonos ügyfélszolgálata jelenleg is, a jövőben sem fog csökkeni a számuk. Indiában az IT képzés magas fokon áll, ők Ausztrália után joggal jelentkezhetnek be a Londoni által vezetett piacra.
A jó, tapasztalt, szorgalmas szakemberekre szükség van és szükség is lesz a brit piacnak. Viszont akik betanított munkát végeznek (takarítás, kávézókban, bárokban dolgoznak, sofőrködnek, gyárakban, farmokon, üzemekben pakolásznak, etc etc) az egyszerűség kedvéért olyan munkát végeznek ami 10-12 fontnál nem fizet többet óránként azoknak meg kell küzdeni a helyükért az ázsiai és a volt Koronagyarmat, illetve a Brit Nemzetközösség országaiból szabadon beáramló munkaerővel szemben, akik számára a valószínűsíthető 5 font körülire csökkentett minimálbér, és a magyarok nagy többsége számára meg nem oldott tisztességes lakhatás is vonzó.
brexit1.jpg
Azok a tapasztalt és lelkiismeretes magyar szakemberek, mint például akik az építőiparban dolgoznak nem kell hogy féljenek munkájuk elvesztésétől még ha nem is beszélik is a nyelvet.
A lusta és élősködő prolik, illetve azok akiknek munkája könnyen helyetesíthető akár ázsiai munkavállalókkal, vagy gépekkel (az Amazon azon kisérletezget, hogy drónokkal kézbesíti a csomagokat. Illetve megjelentek a nagy kávézó láncok kávégépei a kisebb-nagyobb üzletekben. A gyárak, üzemek, farmok gépesítéséről nem is beszélve etc. etc.) mégha beszéik is a nyelvet van mitől tartaniuk ha megakarják tartani az eddigi életszínvonalukat.
Akiknek meg megbecsült munkájuk van, azoknak még jobb lesz a Brexit után nemzeti hovatartozástól függetlenül, csak úgy mint az országnak akik a Brexit követően a globális világ vezetőjévé válhatnak.
Mindenki döntse el saját maga, akik beleesnek a fentebb említett 12 font alatti fizetésbe hogy nekik megéri 2-3 fonttal kevesebbért és plusz 1-2 lakótárssal az Egyesült Királyságban élni.
A Hungarian Geographic oldalát megtalálhatod a Facebookon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://hungariangeographic.blog.hu/api/trackback/id/tr5612177062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

behr 2017.04.02. 20:19:23

Nagyon igaz. Szerintem se fognak hazazavarni senkit, majd a szigoritott korulmenyek fogjak a prolikat szelektalni.
süti beállítások módosítása