Flag Counter
A világ legmagasabb szemétlerakata
2014. június 01. írta: Hungarian Geographic

A világ legmagasabb szemétlerakata

Az elmúlt tíz évben a technikai fejlődésnek hála bolygónk legmagasabb pontjának meghódítása Graham Hoyland szavaival élve: egyszerűen McDonald's élménnyé vált, ahol elegendő pénzzel szinte bárki valóra válthatja és kielégítheti gyermekkori álmait a Mount Everest 8848 méter magas játszóterén. A gyermekded lélek egyik tulajdonsága, hogy játék befejeztével nem takarít össze maga után.

Everest bookings double in six months

Az Ég Homloka

1953 óta közel hatezren próbálták meghódítani a nepáli nyelven Sagarmathának nevezett csúcsot - ami magyarul az “Ég Homlokát” jelenti. 2012-ben a csúcstámadók 56%-a ért fel a Mount Everest tetejére, míg 1990-ben csak 18%. A tavalyi év folyamán 658-an jutottak fel a csúcsra, ebből 234 ember egyetlen egy nap alatt, maguk után hagyva 10 tonnányi szemetet a bolygónk egyik legérintetlenebb pontján, ahonnan jelenleg további 50 tonnányi hulladék vár elszállításra.

Image AP Photo/Alpenglow Expeditions, Adrian Ballinger

A világ legmagasabb forgalmi dugójához, csak hosszú sorbaállást követően lehet csatlakozni.

A világ legmagasabb temetőjeként is funkcionáló játszótér, legalább 265 ember halálát követően több, mint kétszáz hegymászó örök nyughelye is egyben, akiket hivatalosan - csúnya szóval élve: biológiai szemétként tartanak számon, a nagy magasságban soha le nem vagy csak nehezen lebomló emberi ürülékkel egy kalap alá véve. Ezek jelentik jelenleg a legnagyobb veszélyforrást és fertőzés veszélyt, amik a vízgyűjtőkbe kerülve nem csak a hegymászók és a turisták, de a helyi lakosok életét is megkeserítik. Dr. Jon Kedrowsi aki 2012 tavaszán sikeresen csúcshódításán túl, kutatásokat és méréseket végzet, ahol megállapította, hogy az alaptábor környéki két településén Gorakshep és Lobuche falvak természetes vízlelőiben a megengedett értékek felett százszoros a kólibaktérium aránya. 

Az elmúlt években 2 nagyobb expedíciót is szerveztek környezettudatos hegymászók, amiknek eredményeképp 15 tonnányi szemetet hordtak le a Mount Everestről.

A túlzásba vitt anyagi haszon hajszolása, a mértéktelen környezetszennyezés, a végeláthatatlan szeméthegyek, valamint a felelőtlen öncélú hegymászók nagy része - miután nem gyakorolt önkontrollt, kikényszerítette az idei év folyamán, hogy a nepáli kormány megtegye azokat a szükséges lépéseket, amik betartásával esélyt kaphat a Himalája a természeti értékeinek megtartására. Ezért elrendelték, hogy az expedíciók minden(!) tagja köteles a saját felszerelésén, szemetén és mocskán túl további 8 kiló hulladékot (sátrakat, hevedereket, köteleket, gáz- és oxigén palackokat, sörös- és konzervdobozokat etc.) lehozni a hegyről.

Ha évente az 1000 főt meghaladó hegymászók tömege és a csapatuk minden tagja lehozna 8 kiló szemetet a saját hulladékukon túl, akkor öt év múlva meg lehetne tisztítani a Mount Everest.

Ezt az állami döntést segítve a 4000 dolláros “szemétkauciók” visszatartásán túl, katonai és rendőri egységeket helyeztek el az alaptáboroknál, hogy a rendelet betartását ellenőrző állami hivatalnokok munkáját ha kell, erővel hajtsák végre.

Ha tetszett az írásom kedveld és oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel és csatlakozz a Hungarian Geographic Facebook oldalához, ahol bővebb tartalommal, környezettudatos linkekkel, videókkal, képekkel, érdekességekkel várlak

A bejegyzés trackback címe:

https://hungariangeographic.blog.hu/api/trackback/id/tr556248904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2014.06.02. 17:18:43

Ezt sem érdemli meg az emberiség. Ossian szerint ennyi röviden:
(www.youtube.com/watch?v=bRX94SG2zi0)

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2014.06.02. 21:19:54

korrekt, de a mcdonalds élménnyel azért nem értek egyet. a "befizetett" klienseknek is fel kell mászni a hegyre, ez mindenképpen egy teljesítmény. a csúcsmászási engedélyekből pedig elég szép pénz esik le a kínai és nepáli kormánynak, abból futná egy kis tisztogatásra. különösen, mert a szemét kábé felét nem csak úgy otthagyták, hanem olyan táborok maradványai, amiket elvitt a lavina.
süti beállítások módosítása