Flag Counter
Csütörtökön buli lesz Oslóban
2015. november 09. írta: Hungarian Geographic

Csütörtökön buli lesz Oslóban

A magyar válogatott, és szurkolói számára történelmi pillanat lesz a csütörtöki oslói és a vasárnapi budapesti összecsapás. Miután az norvég fővárosban egy dobozos sör 4-5 font (2000 Ft), a Red Bull 5 font a boltokban(!), ki kell jelenti, hogy a norvégiában akármennyire is szégyen/nem szégyen - a piálás nem opció a kezdőrúgásig.
oslo9.jpg

Nem lennék meglepődve, ha a csütörtök reggeli London-Oslo járaton magyar szurkolók alkotnák az utazóközönség többségét, így joggal felmerülhet a “fifikás/magyaros/fillérbaszós” lehetőség, hogy majd otthonról, repülőtéren és/vagy a repülőn tankolja fel magát a szomjas magyar drukker. Igen ám, de a délelött 11-es landolás és a magyar virtus feltételezi, hogy abból az italmennyiségből kora délután egy órára már egy korty sem marad mutatóban, 8 órával azelőtt, hogy a labda a Franciaországba vezető utolsó útszakaszon elindúl a maga útjára. A fent említett árak józanúl is fejbecsapják az embert - részegen mondjuk nem, de másnap amikor az ember megnézi, hogy mennyit is költött piára az tuti kiüti szurkolótársunkat.

Úgyhogy nem marad más, mint előremenekülni ebből a morbid helyzetből: felfedezni annyi csodát a vikingek örököseinél, amennyit csak lehet ebben a rövid időben.
Többen is megkérdeztek, hogy mit lehet csinálni délelőtt 11 és este 20.45 között Oslóban? Őnekik röviden csak annyit mondtam, hogy én megakarom nézni a meccs előtt a Viking Hajózási Múzeumot és a sarkutatásra specializálódott Fram Múzeumot, ahol Amundsen kapitány hajója, amivel felfedezte a Déli-sarkot a fő kiállítási tárgy, majd egy kis csavargás a belvárosban a meccs előtt.
Utibloggerként kereszteshadjáratot folytatok a rohanós, kicentizett külföldi utazásokkal ellen, de ezúttal én sem tehetek mást szembe kell fordulnom az elveimmel. Összeállítottam egy Hard Core programot, amin kényelmesen végiglehet menni azoknak, akik a péntek esti géppel mennek vissza Londonba, akiknek még ennél is szűkösebb az időkerete (köztük nekem is), azoknak egy kis szervezéssel, egy kicsivel több fegyelemmel, és még ennél is több szerencsével nehezen, de azért kivitelezhető ez az utiterv.
Miután feltételezhető, hogy sokan megyünk Londonból ezért fontban adtam meg a költségeket, illetve angolul a látványosságok nevét.
Észak-Írországban meglepően sok szurkolótársammal találkoztam belfasti múzeumokban, vendéglőkben, látványoságoknál, sőt! Még a többszáz kilóméternyire lévő, az Atlanti-óceán partján található, UNESCO világörökség által védett Giant’s Causway-nél is hét magyarral találkoztam 3 kisebb csoportban, és ki tudja még hány tucat honfitársunk vállalta be ezt a kitérőt a meccs előtt/után. Athénban belvárosa, és a szintén világörökség részét képező Akropolisz és sok más látványosság is magyar hangoktól volt hangos.
oslo4.jpg
oslo5.jpg
Akármennyire is szeretné az a szűk, de annál aktívabb, gyűlölettel teli réteg az online világában a fociszurkolókat sötét gyökérnek beállítani, őket el kell keserítenem. Mert én nem tudok még egy olyan jól körbeírható, reprezentatív magyar társadalmi rétegről, akik nem csak a hobbijukra és szenvedéjükre költenek utolsó megtakarításukból egy-egy ilyen külföldi kiruccanás alkalmával, hanem kulinális és kultúrális élvezetkre is. Arról nem is beszélve, hogy ők nem csak egy-egy lepkehálóval fogott és kiragadott pozitív kivétel, hanem egy nagyobb tömeg, a többség(!) részesei, így nyugodtan kijelenthetem, hogy Athénban többen voltunk szurkolók, mint idén otthon ellenzéki tüntetésen - összesen!
Remélem nem csak az ismerőseimnek, hanem más magyar szurkolótársamnak is tudok érdemben segíteni ezzel a rövid összeállítással, hogy a Norvégiában töltött idejüket minél hasznosabban és tartalmasabban tudják eltölteni:
 
London 2015.10.12.
05.10 Ébresztő
05.46 Baker Street 1 óra 15 perc Buszjegy: Ł9.97
08.15 Stansted Airport 2 óra, Repjegy: Ł9.99
11.15 Rygge Airport
Rygge Airport - Oslo S 49 perc, Vonatjegy: Ł12.23
Oslo Visitor Centre a pályaudvaron!!! Találkozási pont: a szembelévő “Tiger”-szobor
oslo12.jpg
Minden oslói tömegközlekedési eszköz használatára napijegy: Ł6.88
"Oslo Pass" (24 órára minden tömegközlekedési eszköz használata, múzeumok és látnivalók belépői is benne van az árban - a pénteken visszatérőknek ajánlott): Ł24.46
13.10 Buszozás - járatszám: 30, Jernbanetorget állomásnál felszállni, Bygdøy felé (14 perc, 9 megálló) Folkemuseet állomásnál leszállás
13.30 Viking Ship Museum (A világ legöregebb és legépebb 1200 éves Viking hajói), Nyitva: 10-16, Belépő: Ł6.11
oslo6.jpg
Fram Museum (Amundsen kapitány ezzel a 39 méter hosszú, 408 tonnás, 3 vitorlás sarkkutató szkúnerrel fedezte fel a Déli-sarkot), Nyitva: 10-16 Belépő: Ł7.64
oslo7.JPG
16.00 Sétafika a meccs előtt: Bygdoy-félsziget, Norvég náci vezér Vidkun Quisling rezidenciája - ma Holocaust Center (Mi más?), Oscarshall Castle (Norvégia legjelentősebb neógotikus épülete. Londonban a Tower Bridge, Budapesten az Országház is neógótikus stílusban épült)
oslo13.jpg
16.45 Busz 30, Folkemuseet megálló, Nydalen felé (13 perc, 8 megálló) Raadhuset
17.00 Aaker Brygge (futurisztikus város a városban), Harbor (kikötő és a fjord), The Nobel Peace Center, Oslo City Hall, Szálláson becsekkolni, Film Museum, She Lies (A fjordban lebegő több tonnás szobor az Operaháznál), Oslo Cathedral, The Karl Johans Gate (Oslo Champs-Élysées-je), The Norwegian Parliament, The Royal Palace, The Palace Park, National Theatre,
Grünerlokka (városrész)??? The Ibsen Museum??? Norwegian Nobel Institute???
oslo8.jpg
19.00 Metro 4/6 Nationaltheatret állomás, Sognsvann felé (8 perc, 4 megálló) Ullevaal
20.45 Norvég-Magyar 0-3! Meccsjegy: Ł22.96 Élmény: Megfizethetetlen
Metro 4/6 Ullevaal állomás, Bergkrystallen felé (11 perc, 6 megálló) Jernbanetorget
Szállás: Ł21.35
 
Oslo 2015.10.13.
05.54 Első vonat??? Oslo S - Oslo-Gardermoen Airport 23 perc, Vonatjegy: Ł6.88
07.45 Oslo-Gardermoen Airport, Repjegy: Ł15.90
08.45 Ålesund Airport
Reptér-City, 25 perc, Buszjegy: Ł6.11
Reptér-City, 15 perc, Taxi: Ł25.99
 
Ålesund 2015.10.15
06.25 City-Reptér, Buszjegy: Ł6.11
08.00 Ålesund Airport Repjegy: Ł15.90
08.55 Oslo-Gardermoen Airport
Oslo-Gardermoen - Oslo S ‘23 perc, Vonatjegy: Ł6.88
10.00 Akershus Castle and Fortress, Nyitva: 07-21, Belépő: ingyenes
oslo10.jpg
Norway Resistance Museum (A náci Németország által megszállt országban, a norvég ellenállás ténykedését bemutató múzem). Nyitva: 11-16, Belépő: Ł3.82
oslo11.jpg
Christian Radich (A világ egyik leghíresebb három árbócos vitorlása, ami az Onedin családból is jól ismert)
oslo3.jpg
Armed Forces Museum, Nyitva: 10-16, Belépő: ingyenes
National Museum???
12.15 Oslo S - Torp Airport 1’45, Vonatjegy: Ł19.87
15.10 Torp Airport 2 óra, Repjegy: Ł22.04
16.15 Stansted Airport
17.20 Stansted - London, Buszjegy: Ł2.49
Összköltség kb 180 font plusz kaja, pia, buli
Négy napos kényelmes “City Break”-nek terveztem ezt a kiruccanást, de miután lehetőségem nyílt arra, hogy meglátogassam azt a 29 éves norvég barátomat, akivel a tavalyi 5 hónapos Délkelet-ázsiai utam folyamán véletlenül összefutottam Mianmarban, Kambodzsában és Thaiföldön, majd Londonban is amikor 6(!) évig tartott csavargásából az Egyesült Királyságon keresztül tért vissza hazájába. Öt véletlen találkozás, öt országban és két kontinensen elég cool dolog, de meg kell mondanom, hogy ez esetben legfőképp az motivált, hogy lehet két éjszakám északon, hogy az Északi Fényt láthassam. Én szurkolok helyettetek is Ullevaala Stadionban csütörtökön, cserébe csak annyit kérek, hogy Ti is szurkoljatok nekem pénteken és szombaton, hogy ne legyen felhős az ég és az Aurora Borealis ne csak az északi égboltot, hanem a szívemet is beragyogja.
oslo2.jpg
Magyarországon az egy főre jutó szövetségi kapitányok aránya 9.5 millió, úgyhogy én sem tudom megállni, hogy egy kis szakmai jóslásba ne bocsáltkozzak a mérkőzéssel kapcsolatban: ha Király Gábor véd semmi esélyünk, ha más, akkor simán kijutunk a franciaországi EB-re kettős győzelemmel! Király Gábor 99 alkalommal állt a magyar válogatott kapujában (de minek???), ennyi mérkőzés alatt én nem emlékszem arra, hogy a bravúrjai véget pontot/pontokat hozott volna a csapatnak. 99(!!!) mérkőzés alatt egyetlen egy meccset nem hozott nekünk! Ha te tudsz olyan tétmeccsről, amit őmiatta hoztunk X-re vagy győzelemre, akkor oszd meg légyszíves a kommentek között, mert tényleg fúrdalja a kiváncsiság az oldalamat, hogy ő mit is keres egyáltalán a magyar válogatott közelében. A kapusnak az a dolga, hogy bravúrokra legyen képes éles helyzetben és nem a szürke macijának a menedzselése!
oslo1.jpg
Gábor! Ha szeretnéd, hogy a csapatunk kijusson a következő EB-re, akkor mondd le a válogatottságot, huzz a fa…ba, akarom mondani a füty...be a válogatott közeléből és lásd be: már csak annyit tehetsz, hogy bejösz a szektorunkban és velünk együtt kiszurkolod a jövő évi francia túrát a csapatnak és a szurkolókak!
 
Ide nem tudom, hogy mit kellene írnom azért, hogy a Facebookon is kövessétek a Hungarian Geographic oldalát, vagy legalább az eddigi jegyzeteimre is rákattintsatok itt, a blogomon. De! Amíg kitalálom, addig bátran lepjetek meg ha tetszett az írásom, és szerezzetek nekem egy perc örömöt azzal, hogy követtek a Facebookon és beleolvastok a többi írásomba is.

A bejegyzés trackback címe:

https://hungariangeographic.blog.hu/api/trackback/id/tr418063092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása