Flag Counter
Antigua – az élhető templomtemető
2015. május 11. írta: Hungarian Geographic

Antigua – az élhető templomtemető

Számomra Antigua nagyon kellemes meglepetést nyújtott, úgyhogy megérdemli, hogy bővebben szóljak a városról és a történelméről - hisz mindenki szereti a kellemes meglepetéseket.              

A Guatemalai Felföld szívében elhelyezkedő város legnagyobb küzdelme a természet erőivel zajlik évszázadok óta folyamatosan.               

A tengerszint felett 1500 méterrel fekvő tökéletes klímájú Antigua egykoron a Spanyol Korona egyik ékköve volt az Új Világban.                                                            

Itt ma is megtalálható barokk épületek és romok tökéletes példái a spanyol gyarmati építészetnek. A mindenhol megtalálható összedőlt templomok fenséges és pusztulásukban is méltóságteljes templomtemetővé teszik a várost, amik által egyedülállóan és különlegesen jellegzetes kisugárzása van ennek a helynek, ami érthetővé teszi miért is vált az UNESCO által a Világörökség részévé 1979-ben.                                             

Antigua horizontját három vulkán uralja: a már említett 3766 méter magas Agua vulkán, a várostól nyugatra eső 3976 méteres Acatenango vulkán és a szinte folyamatosan gőzöket és gázokat eregető 3763 méteres Fuego vulkán. 

Az 1524-es alapítást követően a Kakchikel-Maya törzsi felkelések arra kényszerítették a spanyolokat három évvel később, hogy a sokkal jobban védhető Almolonga-völgybe költöztessék a Santiago de Guatemalára elnevezett várost. Itt sem leltek nyugodalmat, mert az Aqua vulkán 1541-es kitörésekor pusztító sárfolyam törölte el a várost a föld színéről, aminek következtében néhány kilométerrel arrébb a Panchoy-völgybe építették újjá a várost 1543. március 10.-én.                                                             
Az ezt követő 200 évben itt székelt az adminisztratív központja Spanyol Amerikának és a katonai főparancsnoksága a spanyolok Guatemalai Királyságának, ami abban az időben a mexikói Chiapastól a mai Guatemalán át Hondurason, El Salvadoron, Nicaraguán át Costa Ricáig tartott, vagyis szinte a ma ismert egész Közép-Amerikát magába foglalta.                                    

Ebben a két évszázadban az egyik leggazdagabb várossá fejlődött az Új Világban, ami 1687 óta egyetemmel is büszkélkedhet, de a folyamatos természeti katasztrófák és az állandó földrengések - amik közül az 1717-es 7,4 erősségű, ahol 3000 épület dőlt össze és a 1773-as 7,5 erejű földrengés, amikor júliustól közel öt hónapig tartó utórengések csak decemberben fejeződtek be – hatására a Spanyol Korona véglegesen elköltöztette a fővárost oda, ahol jelenleg is Guatemala fővárosa - Guatemala City áll.                                              

Az új főváros nem kapta meg a régi nevét, hanem új névvel keresztelték fel (Nueva Guatemala de la Asunción – Guatemala City), míg az eddigi városból próbáltak mindenkit kiköltöztetni és hagyni elhagyatottá válni.                  

Miután néhányan maradtak a romok között és új életet kezdtek az eddig megszokott pompa és csillogásról lemondva, ők megkapták a la Antigua Guatemala (az Öreg Guatemala) nevet, ami ma egyszerűen sokan csak Antiguaként használnak. 

 

Az egykor tündöklő és óriási hatalommal rendelkező városnak csupán 60,000 lakosa volt fénykorában, ezt követően a szinte teljes megsemmisülés és a XVIII. századi elvándorlást követően mára körülbelül újra 40,000 élnek nemcsak Guatemala, hanem Közép-Amerika egyik legélhetőbb városában.                                   

Ide nem tudom, hogy mit kellene írnom azért, hogy a Facebookon is kövessétek a Hungarian Geographic oldalát, vagy legalább az eddigi jegyzeteimre is rákattintsatok itt, a blogomon. De! Amíg kitalálom, addig bátran lepjetek meg ha tetszett az írásom, és szerezzetek nekem egy perc örömöt, azzal, hogy követtek a Facebookon és beleolvastok a többi írásomba is

A bejegyzés trackback címe:

https://hungariangeographic.blog.hu/api/trackback/id/tr897423938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása