Flag Counter
Sodródás
2018. július 03. írta: Hungarian Geographic

Sodródás

Múlt héten láttam Londonban a Sodródás szakmai bemutatóját, ahol Baltasar Kormákur (Dermesztő mélység, Everest) filmrendező és Sam Claflin (Éhezők viadala) főszereplő beszélgetett a pódiumon a filmvetítést követően.
sod4.JPG

 

A film alapjául szolgáló könyv egy nagyon szép, romantikus, kalandos történetben ágyaz meg az emberi nagyságnak, az emberi élni akarásnak, az emberi túlélésnek.
Tami (Shailene Woodley/Csillagainkban a hiba) független hátizsákos utazóként járja a világot és jut el Tahitira, ahol találkozik Richarddal aki évek óta hajózik a világ tengerein és óceánjain.
Di Caprio Partjához hasonlóan, de sokkal idilikusabban és gyorsabban alakul ki a Sodródásban a szerelmi szál. A szerelmeseknek hamarosan lehetőségük adódik érzelmeik megerősítésére, amikor egy izgalmas és jól fizető kalandban Tahitiről közösen áthajózhatnak egy gazdag pár kicsiny luxusyahtjával Kaliforniába a Csendes-óceánon át.
Végtelen óceán. Vörös lángtengerben izzó naplementék a horizonton. Forró csókok. Két szerelmes szív. Ugyan mi baj történhetne?
Mondjuk egy hurrikán.
Senki nem fogja irigyelni őket a hurrikánt követően.
Keresztbetört árboc, léket kapott hajó, megcsappant készletek, elázott rádió, súlyosan sérült kapitány (Richard), tapasztalatlan legénység (Tami), a világtól távol, az óceán közepén sodródva - így nem érhet véget egy igaz szerelem.
Ekkor jutottunk el a Parttól a Titanicra, a romantikus kalandból - drámába.
sodhg3.jpg
Spoiler!!! Spoiler!!! Spoiler!!!
Az 1983-as igaz történetet valakinek meg kellett írnia, így egyértelmű, hogy valakinek túl kellett élnie ezt a hajótörést. 
Egy valaki élte át, mert Richardot elnyelte a viharos óceán a hurrikán idején. A könyvben és a valóságban a belső hangok motiválták Tamit, míg a filmben a könyvtől eltérően Richard. 
Ezzel a lehetőséggel nem tudott sem a filmrendező, sem a Richardot alakító főszereplő megbirkózni 
Spoiler vége
sodhg2.jpg
Ez egy nagyon szép történet, egy olyan szépség amire sokan várunk, hogy megtörténjen az életünkben. És ha megkapjuk, akkor ha kell harcoljunk is érte. A film rendezője nem, csak a történet valódisága ami megmentette ezt a filmet.
A megtörtént eseményeken alapján készült film lehetett volna a Titanic és a Part szerelemgyermeke, de miután meglehetősen iparosmunkának éreztem mint a rendezést, mint a férfi főszereplő teljesítményét, inkább hívnám mostohagyereknek.
Amikor a filmvetítést követően Baltasar Kormákur arról beszélt visszatérően, hogy ők nem nyaralni mentek Tahitire, hanem 16 héten át napi 14 órában dolgozni, akkor egyfajta magyarázkodásnak éreztem, amiért nem hozta ki a végtelen források ellenére a maximumot ebből a csodálatos sztoriból.
Sam Clafin amikor bekapcsolodott a beszélgetésbe, ő sem tett érdemben semmit azért, hogy a szakmai közönséget elkápráztassa bármilyen érdekes háttértörténettel ami a forgatás alatt történt.
sodhg1.jpeg
Az operatőri munka ami megmenti a filmet, aki az eddig elhallgatott harmadik főszereplőt - az óceánt, úgy mutatja be, ahogy még nem láttuk.
Kimagasló operatőri teljesítmény, teljesen új beállítások. Erre mindenféleképpen érdemes lesz emlékezni.
Kár, hogy Baltasar Kormákur nem nőtt fel rendezőként az operatőréhez.
A magyar szinkronos előzetesbe belenézve, sajnálom azokat, akik nem eredeti nyelven nézik meg a Sodródást, mert becsukva a szemem nem az óceán közepére képzeltem el magam hogy az életem, és a szerelmem megmentsem - hanem egy magyarországi stúdióba, ahol a szinkronszínész azt számolgatja, hogy másfél nap alatt hányszor szót kell még elmondania, hogy tisztes napidíja kijöjjön… Ezt az olcsójánoskodás sikerült a másfél perces trailerben kimaxolni, amikor sikeresen félrefordították annak a területnek a nagyságát, ahol sodródnak. A trailer szerint 4000 négyzetkilométeren nincs esély arra, hogy megtalálják őket, mert ők csak tűk egy szénakazalban. Nos. 4000 négyzetkilométer az kisebb terület, mint Csongrád-megye, amely nagyságú nyílt vízen, egy sárkányrepülő kb 5 perc alatt észrevesz egy hajót… ennyit a magyar szinkron komolyságáról.
Eredeti hanggal, az operatőr fantasztikus képvilágának köszönhetően megérdemelt lenne az izmos 7-es vagy akár a gyenge 8-as osztályzat erre az alkotásra.
Viszont a magyar szinkron gyötrelme miatt nem tudok hatosnál jobbat ajánlani: 6/10
 
 
A Hungarian Geographic oldalát megtalálhatod a Facebookon is

A bejegyzés trackback címe:

https://hungariangeographic.blog.hu/api/trackback/id/tr8514090775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Periodista. 2018.07.04. 01:49:03

Ha te 4000 km2 -t 5 perc alatt átfésülsz a levegőből jelentkezz a Guiness -nél, majd utána munkáért a NASA -nál, mint különleges képességű csodalény.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.07.04. 11:05:31

@Főszerkesztő.: Ezt a hülyeségedet azért nem törlöm ki, hogy a világ emlékezzen a jövőben, hogy milyen buta prolik kommenteltek a blog.hu-n...

Periodista. 2018.07.04. 11:54:32

@Hungarian Geographic: ... és még én vagyok a buta proli, mi?

Fortress_ 2018.07.04. 12:05:49

4000 km2 -t 5 perc alatt? .... Nagy marha vagy te édes fiam!

Fritz Gerlich 2018.07.04. 12:51:03

Csak azt tudnám, hogy miért erőlködik a blogolással az, akinek semmi érzéke az íráshoz (láthatóan nem ért a filmekhez) és még még hülyeségeket is képes lejegyezni. @Hungarian Geographic: Kertészkedj inkább!

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.07.04. 15:02:31

Hahaha! A buta prolik hogy hisztiznek!...:) Az ilyen pillanatokért érdemes blogolni! Köszi prolik!

Fortress_ 2018.07.05. 01:16:58

@Hungarian Geographic: tudod egyáltalán mit jelent a "proli" vagyis peoletár kifejezés? Mintha fingod se lenne róla es a "buta" szinonimájaként használnád a kifejezést. Még érettségid sincs, de blogolsz ezerrel. Irni sem tudsz. Lásd be jobb lenne ha tényleg inkább kertészkednél. Mindenki jobban játna.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.07.05. 01:44:00

@Jericho 1: :D :D :D Az ellentétek vonzzák egymást. Esetünkben ez azt jelenti, hogy a büdös prolik idetévedtek kommentelni! :D Köszi!...
süti beállítások módosítása